onsdag 4 januari 2012

Gott nytt år!

Nu är vi tillbaka i verkligheten igen, och livet börjar återgå till det normala. De stora tjejerna började skolan igår, redan!
Det var härligt att vara i Sverige och träffa släkt och vänner, även om det tyvärr inte riktigt blev precis som vi hade tänkt oss... Diana blev nämligen jättesjuk. Stackarn, hon hostade massor (och hostat och snorat har hon gjort ungefär hela hösten, men nu var det värre, mycket värre...) och så hade hon nästan 40 graders feber, av och till i flera dagar, och så bara sov hon.
Jag ringde Vårdcentralen en gång och Sjukvårdsrådgivningen en gång och bestämde mig för att vänta till vi kom hem med att gå till doktorn, hon fick i sig vätska och kissade och det var det viktigaste, sa de.

Vi flög hem i söndags, och det gick bra, men hela måndagen var vi däckade, både Diana, jag och Johannes. Vi samlade ihop oss tillräckligt för att gå till doktorn på kvällen, och sedan till apoteket för att hämta ut allt på receptet: paracetamol, penicillin och homeopatpiller.

Såna recept får man inte i Sverige, behöver man Alvedon får man allt köpa det själv, men här får man det gratis, eftersom det är på receptet, och alla mediciner och läkarbesök blir gratis om man har en tilläggsförsäkring, vilket de flesta verkar ha, annars betalar man 30% av kostnaden.

Homeopatpiller är vanligt här, det finns i nästan alla apotek, och apotek finns i varenda hörn... Jag har inte tagit mig tid att lära mig, men många har olika piller till allt möjligt. Mot "ont" om ett barn ramlar och slår sig, mot illamående/åksjuka, mot hosta, mot ont i magen, mot oro/nervositet... det finns ingen ände på det. Det är ganska vanligt med läkare som är generalister/homeopater, och en väninna sa att hon föredrar dem, för då vet hon att de inte skriver ut onödiga mediciner. Den läkaren vi går till nu är en sådan, och han känns bra, och dessutom är det promenadavstånd dit, och nära till apoteket, så det finns ingen anledning att byta.

Diana ville inte alls ha några mediciner, den äckliga jordgubbskrämliknande paracetamolen kräktes hon upp, så vi blandar vår svenska flytande Alvedon i hennes apelsinjuice vid behov som vanligt.
De söta små homeopatsockerpillerna vill hon inte heller ha, så då får hon väl fortsätta hosta ett tag till, jag som trodde att de skulle vara lätta att få i sig.
Penicillin är ju alltid äckligt, men nödvändigt, så den bråkar vi med henne för att hon ska få i sig, som tur är bara två gånger om dagen i fem dagar, så vi är snart halvvägs...

Igår var Diana vaken fyra timmar, och lekte lite, det var underbart att se, med tanke på att hon i stort sett har sovit dygnet runt sedan i onsdags, och idag är hon rätt pigg och går omkring och fixar nästan som vanligt, lilla tjejen, så sjuk hon var... Tur att det inte var värre.

Inga kommentarer: