torsdag 12 januari 2012

Skolresa

Victorias klass ska åka på skolresa om ett par veckor, och inte är det en liten skolresa heller, de ska vara borta hela veckan! Sånt händer väl aldrig i lågstadiet i Sverige?!?
De ska åka skidor och skridskor halva dagarna och ha skolarbete andra halvan av dagen. Det är tydligen ett jättebra ställe, alla barn som har varit där förut har älskat det. Hoppas bara att maten är sånt som Victoria överlever att äta... Och hoppas att det blir lite snö därborta innan de ska dit...

Idag har jag varit på ett ställe i stan och lämnat in alla papper för att hon ska få följa med, det är inte obligatoriskt utan man kan välja att stanna kvar i skolan och då gå in i en annan klass under veckan, men "alla" åker.

De papper som skulle lämnas in var, förutom fyra sidor med personuppgifter, adress, telefonnummer, födelseort, allergier och annat mer eller mindre viktigt (ofta upprepat tre-fyra gånger på olika sidor), följande:
* Livret de famille, dvs "familjebok". Sån har vi så klart inte, men ett "extract of the population register" som vi fått på engelska från Skatteverket duger.
* Carnet de santé, "hälsobok", för att se att hon har fått alla obligatoriska vaccinationer. Tur att sprutorna heter ungefär likadant på svenska som på franska...
* Två olika bevis på att hon har sjukförsäkring, både från den allmänna och om man har nån extra, så kallad "mutuelle". Det pappret de ville ha fick jag inte tag på, men det jag hade från vår superförsäkring som Johannes jobb betalar var, efter lite förklarande, okej. Det är ju ingen av de vanliga "mutuelle", så hon kände ju inte igen varken företagsnamnet eller pappret fast det var på franska...
* Ett papper från CAF (också typ Försäkringskassan) som visar hur mycket pengar vi fick från dem förra månaden i barnbidrag. Om man har bostadsbidrag eller andra bidrag kommer de också härifrån.
* Ett papper som bevisar att vi bor här, tex elräkningen. (Det måste man även ha om man vill köpa busskort. Jag veeeeet, de är omständiga fransmännen...)
* Slutskattebesked från 2010, och även om man kan skriva ut dem på engelska, var det ju inte direkt var de var vana vid... Och inte hade hon en aning om kronans kurs mot euron... men hon litade på mig när jag sa att det är ungefär korrekt att stryka sista nollan för att få ett värde i euro.

Sedan var det bara att plocka fram checkhäftet och betala för kalaset, drygt 57€ blev det.
Kostnaden räknade hon ut genom att ta våra inkomster, barnbidraget och antal barn och stoppa in i nån formel. Det läskiga var att det stod ingenstans på mina papper hur mycket det kunde kosta... Men när hon räknade såg jag såg på hennes papper att maxkostnaden är 125€, så det var väl tur att det inte blev dyrare. Hoppas nu att hon får jättekul. Imorgon ska vi gå till doktorn så är hon förhoppningsvis fri från sin hosta innan det är dags att åka också.

2 kommentarer:

Monika sa...

Wow vad höftigt, inte så dyrt heller eller?

Låter som Egyptierna inte ensamma har rekord i byråkrati..

Linda sa...

Nej, de älskar verkligen papper i det här landet... En kompis (svensk) sa att högen med papper hon var tvungen att fixa för att gifta sig här var 10 cm tjock...

Tyvärr blev det inte så mycket med det där lägret, mer om det kommer snart...