söndag 12 december 2010

Luciatåg i Frankrike



















Japp, det var det igår kväll. Enligt broschyren skulle det vara 140 barn som sjöng och spelade flöjt mm till Sankta Lucias ära, men när vi såg dem gick de bara tyst bakom en vagn som spelade julmusik. Det var ju lite trist. Men roligt att se att alla hade luciakronor. Jag glömde ta med kameran, och min mobil var inte tillräckligt snabb, det blev bara suddigt, så korten är lånade från hemsidan om julljusen i vår stad.
Det är marknad varje dag i en hel månad, och på eftermiddagarna mellan 17-22 är lamporna tända, det är jättevackert! Jag har aldrig sett så mycket belysning i en stad som här.
 Varje år finns det ett gästande område på marknaden, och i år är det Louisiana. Jag undrar om de fryser? De är väl inte vana vid vinterväder, eller?

Jag har problem att få tag på alla nödvändigheter för mitt julbak, igår hittade jag saffran och bikarbonat i en fin men dyr liten affär som har allt för bakning. Bikarbonaten kostade 2.95 € och ett gram saffran kostade 9.95 €! Då höll jag på att svimma... men saffran måste man ju ha! Det var en rymlig burk med låååånga trådar av saffran, jag har aldrig sett så fin saffran i Sverige, så det kanske räcker med ett halvt gram till en sats lussebullar? Det brukar ju stå 0,5-1 gram i recepten, men ibland blir de ju bleka och smakar inte så mycket om man bara tar ett halvt gram. Kesella har jag inte hittat heller, för den delen, men det går ju att baka lussekatter utan det.
Vad kostar saffran i Sverige i år? Jag kommer ihåg att det var en dålig skörd förra året och priset låg på 35-40 kr/påse (=0,5 gram), men annars kan man ju ha tur och hitta för en tjuga på ÖoB.
Malda nejlikor har jag inte heller fått tag på, jag undrar om det går att mortla mina hela kryddnejlikor tillräckligt fint?
Och bikarbonaten var en stor burk, inte så små påsar som jag brukar köpa i Sverige, så det kanske inte var dyrt egentligen, men den lär räcka i flera år...

3 kommentarer:

Madeleine Blomberg sa...

OJ - vilka kryddpriser!!! Stackars dig... men har för mig att någon närstående erbjöd sig att skicka kryddor till dig? ;-)

Mahlin78 sa...

Vi köpte saffran i höstas och gav över 30 kr för 0.5 gr då :-( När vi handlade i fredags fick vi tag på samma påse för 10 kr! Så priserna varierar kraftigt :-/

Linda sa...

Tack, mamma, jag kommer ihåg det, men jag trodde inte att det skulle vara så illa... Kryddhyllan i affärerna är stor, jag trodde den var välsorterad också. ;)

Mahlin, det är lagom pris för saffran! Emma vill bjuda klassen på lussekatter, men jag tvekar lite nu, det blir ju jättedyrt!