tisdag 30 november 2010

Annorlunda, del 3

Öppettider. Eller snarare stängningstider... Det är verkligen annorlunda mot i Sverige, och det är både till Frankrikes fördel och nackdel.
På måndagar har många affärer helt stängt, eller så öppnar de efter lunch, dvs kl. 14 eller 14.30. Normala butikers öppettider är oftast 9-12 och 14-19. Alltså två timmars lunchstängt! Och det beror inte på att det är en liten butik med bara en som jobbar där, många stora butiker stänger också för lunch.
Men på lördagar har de öppet till sju som vanligt, fast då har många inte lunchstängt utan kör hela dagen. Och på söndagar är allting stängt, utom bagerier som brukar ha öppet på förmiddagen.
Det går inte ens några bussar på söndagar, inte före klockan tre på eftermiddagen, och då är det bara några få linjer som kör, och bara en gång i timmen.

Mataffärerna har inte lunchstängt, men de stänger tidigt på kvällarna, de mindre redan vid 19 eller 19.30 (även de som är i storlek som ICA Supermarket) och de större vid 20.30, och 20 på lördagar. Man är ju lite bortskämd i Sverige med att Maxi och Coop stänger 22 alla dagar...
Här finns en "hypermarché" som de kallas, (stormarknad är väl inte stort nog...) som stänger 21 måndag-lördag, men den ligger lite längre bort, så vi brukar inte handla där så ofta, vi är ju så bortskämda nu att vi bara har ett par kilometer till Cora (som är vår favoritaffär) och E.Leclerc (som kommer tvåa) istället för fyra mil som när vi bodde i Sverige.
Några små mataffärer har börjat ha söndagsöppet, har jag sett på reklamskyltar utanför, men eftersom vi ändå inte brukar handla på söndagar så spelar det inte oss någon roll.
Däremot har vi lärt oss att det är bäst att bulla upp ordentligt inför helgen, för på måndagarna är det tomt i hyllorna i mataffärerna, det verkar som att de inte får leveranser (eller har tid att packa upp?) förrän på tisdagförmiddagarna.
Och de är otroligt nitiska med att stänga i tid. I Sverige kan man komma inspringande på Maxi två minuter i tio, och det är inga problem, vakten vid grinden säger "handla snabbt..." Men här kommer man inte ens in i affären om det är 5-7 minuter till de stänger, vakterna släpper inte in dig. Och de börjar släcka lamporna i affären exakt när de ska stänga och mota folk mot kassorna om de inte är snabba nog...

Restauranger har öppet för lunch ca 12-14 och stänger sedan till 19 då de öppnar för middagsgästerna, insåg vi när vi bodde på hotell i våras. Det kändes lite för sent för oss att gå ut och äta då (Diana brukar lägga sig 19.30...), så vi blev hänvisade till McDonald's mfl och  hypermarché-restaurangerna, plus ett par "vägrestauranger" kan man väl kalla dem, de ligger utmed de större vägarna och har öppet hela dagen, men det är inte slafsig snabbmat för det, och inte heller är priserna låga...
Vår favoritrestaurang heter Buffalo Grill och när vi äter där brukar det kosta ca 75€... McDonald's går på runt 25-30€, så det är dyrare än i Sverige, där brukar det kosta lite drygt 200 kr för oss. Men vi har knappt ätit ute alls sedan vi flyttade till huset, bara när vi har haft gäster eller strömavbrott och kanske nån gång till.
Det är fördelen med att bo så nära stan, man kan gå och drälla en stund på lördagförmiddagen, åka hem och äta lunch, Diana kan sova middag i lugn och ro, och man kan ge sig ut en vända till på eftermiddagen, eftersom allt har öppet till sju. Det känns soft...

Inga kommentarer: