tisdag 8 mars 2011

Recept: Norska sjokoladeknuter


Det här receptet råkade jag snubbla över i höstas, jag tittade lite på en amerikansk scrapblogg och en i deras designteam hade ett namn som lät lite svenskt så jag klickade till hennes blogg och insåg att hon var norska, och där fanns en länk till någon annans blogg med dessa underbara bullar. Scrapsidan och designteam-medlemmen har jag glömt bort, men den här tjejens blogg är värd ett bokmärke, om man vill suktas ordentligt...

I alla fall, i fredags bakade jag dessa bullar och bjöd över grannfamiljen på eftermiddagsfika. Gott och trevligt.

Här är min försvenskade version av receptet, och efteråt kommer länken till originalet, där är fiiina bilder också.
Jag tror att man måste ha en köksmaskin, om man inte har väääldigt bra armmuskler och stort tålamod. Det funkar att använda en vanlig "handkraftarbetad" kanelbulledeg också, även om det inte blir riktigt samma sak, jag har testat det nån gång när jag hade lite bråttom.

Norska sjokoladeknuter ca 27 st
Deg:
25-50 g jäst, beroende på hur lång jästid du har
5 dl mjölk, ca 30 grader varm
900-1000 g vetemjöl
150 g socker
2 tsk kardemumma
1/4 tsk salt
1 ägg
150 g smör i tärningar

Fyllning:
1½ msk kakao
3 msk socker
mjukt smör
50 g mörk choklad, finhackad

1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här:
Smula jästen i en köksmaskinens degbunke, lös upp den med mjölken. Blanda i allt annat utom smöret (och inte allt mjöl på en gång, så klart, börja med kanske 700 g och arbeta i lite i taget). Arbeta degen i 10-15 minuter på låg hastighet tills den släpper bunken.
Tillsätt smöret i små tärningar och arbeta vidare i ca 10 minuter, tills allt smöret är väl inarbetat och degen släpper bunken. (Ha i lite mera mjöl om det behövs.)
Plasta in bunken och låt degen jäsa i 1½ timme eller mer, gärna lite svalt. Om du inte har tid att jäsa längre än en timme, så använd 50 g jäst istället för 25 g.

Kavla ut degen, som nu ska vara elastisk och lättarbetad, till en rektangel. Bred ut mjukt smör på ena halvan (den halvan som är en hel långsida och en halv kortsida, om du förstår vad jag menar). Blanda socker och kakao och strö ut det över smöret, och sedan finhackad choklad ovanpå.
Vik den "rena" halvan över, platta till. Kavla lite om du vill.

Skär remsor (pizzaslicern funkar jättebra till detta), snurra och knyt en knut. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, ca nio på varje plåt. (Ja, de blir jättestora! Vill du ha lite mer normalstora bullar så dela degen på mitten innan du kavlar ut den, så blir det 35-40 istället.)
Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, 40-60 minuter, pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 10-15 minuter, beroende på storlek och ugn. De ska vara härligt gyllenbruna.
Låt bullarna svalna på galler, och njut dem ljumna. Mmmmums!

Här är originalreceptet, på norska:
http://trinesmatblogg.no/2010/10/jeg-velger-meg-sjokoladeknuter/

Skolan har börjat igen, Jennifer längtade efter att få veta hur det gick på det nationella matteprovet hon hade innan lovet och hon kom hem glädjestrålande och sa att hon fick 20 av 20. Johannes har lovat att hon ska få ärva hans laptop när han köper en ny om hon har haft full pott på fem prov, detta var nummer två.

1 kommentar:

Elinor Jensen sa...

Smaskens, de är goda, har ätit såna i Norge, men har inte bakat dem själv, ännu.
Skönt att livet rullar på i Frankrike.