onsdag 3 april 2013

Bemärkelsedagar i mars

Vi har rätt så många datum att hålla reda på i mars i vår familj, jag börjar med födelsedagarna:
13 - Jennifer fyllde 14 år
26 - Victoria fyllde 11 år
31 - Diana fyllde 4 år



Sedan har vi dagen då Johannes föll ner på knä och friade till mig - 21 - och det var 15 år sedan i år. :)

Och det senaste tillskottet till datum att minnas i mars - 30 - dagen då vi lämnade Sverige och flög hit till Frankrike för att bosätta oss här. Nu är det tre år sedan, tänk vad tiden går... Vår första hela dag i Frankrike (vi kom hit på kvällen) var Dianas ettårsdag och vi ägnade den åt att titta på hus och lägenheter. Diana har firat alla sina födelsedagar i Frankrike, och Jared har också bott här större delen av sitt liv. Konstigt, egentligen.

Haha, jag kom på ett datum till - 29 - dagen då jag, Victoria och Diana syntes i fransk TV. Det är skolreform på gång här och ett tv-team filmade folk när de lämnade sina barn i skolan efter lunch och pratade med några vuxna, barn, rektor mm på Victorias skola. Ingen intervjuade oss, men vi syns i bild ett par sekunder. (Inslaget hittar du här, vi är i bild vid 2.20)
Reformen går ut på att barnen i grundskolan (3-11 år gamla) ska få femdagarsvecka från och med höstterminen 2013, eller rättare sagt 4 1/2 dagar, och då är det i normalfallet tre timmar på onsdag morgon som läggs till, och de andra dagarna blir i snitt 45 minuter kortare. Anledningen till att TV var intresserade av att filma här är att Montbéliard tydligen har bestämt sig för att vara "kärringen mot strömmen" för här ska den extra skoldagen vara på lördagar, inte onsdagar. Alla jag har pratat med tycker det är vansinne, och Victorias första kommentar var "Vi måste flytta!"

Jag tycker att det är konstigt att det är upp till varje maire i varje kommun att bestämma vilken förmiddag det ska vara skola, vad händer när det blir en ny maire, kan han byta dag då? Dessutom är det bara grundskolan som berörs av reformen, så barnen i college kommer fortfarande att ha sin halvdag på onsdagar. De stackars franska små barnen har flest skoltimmar i Europa per år, dessutom fördelat på minst antal dagar, inte konstigt att de är trötta... Vi får väl se om reformen blir till det bättre, den ska ju vara för barnens bästa, enligt skolministern.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Men Linda!!! TRE år???? Vart tog den tiden vägen? Var det inte nyss ni funderade på att åka???
Har ni någonsin ångrat er? Jag antar att ni haft en del hemlängtan men kanske inte ångrat er.

Jo, Sugar Paste är sött men man kan smaksätta med vad man nu tycker är gott. Jag har haft i nötessens men jag äter faktiskt inte själva sockerpastan för det är inte så gott att det är värt att sätta i sig allt det sockret ;)

Monica sa...

Meh! Är de dumma eller? Grattis till alla högtidsdagar (vi har också firat mycket i mars) och må ni har ett härligt år till i Frankrike! Hur är det med franskan för barnen? Är de helt flytande nu?

Linda sa...

Ja, Monika, det undrar jag också ibland, tiden går så fort! Vi har inte ångrat oss "på riktigt" nån gång, men vissa dagar har man ju undrat vad vi gett oss in på... ;)

Smart drag att inte äta sockerpastan, det måste ju bli världens sockerchock annars.

Monnah, de tre äldsta pratar flytande, läsförståelse är fortfarande knepigt ibland, och Jared tycker att han pratar mycket även om hans fröken inte håller med. Diana säger inte många ord, men hon repeterar mycket och förstår en hel del.