måndag 3 februari 2014

Surdeg

Något som jag saknar här i Frankrike är gott bröd. Ja, det finns massor av baguetter och croissanter men det finns inget grövre bröd. Inte så konstigt, förresten, när det enda mjöl som finns i affärerna är vetemjöl i olika varianter, och färdiga brödmixer som inte är jätteroliga heller.
När jag hittade rågmjöl i en ekologisk affär blev jag jätteglad, även om prislappen var hemsk; 2€70 för ett kilo! Då blir det inte billigt bröd... Jaja, det får det väl vara värt att kunna baka lite roligare saker.
En annan sak som är annorlunda är jästen. Det är inte alltid så att det finns färsk jäst i mataffärerna, och även i de affärer som det brukar finnas är det ibland slut. Och då inte ett par dagar utan kanske en månad... Dessutom är den långsammare än den svenska. Och torrjäst tycker jag inte om, jag är helt enkelt inte van vid det, och den är inte heller likadan som den svenska, utan kräver i alla fall 4-5 timmars jäsning innan det blir nåt av degen.
Detta har fått mig att fundera över att lära mig att göra surdeg och därmed kunna baka smarriga surdegslimpor. Nu har jag gått och grunnat på detta i ett halvår ungefär och förra veckan tog jag mig i kragen och började tillverka min surdeg.

I måndags påbörjade jag mitt första försök till surdegsbröd, och på tisdagsförmiddagen var det dags att smaka mitt bröd - det var så gott så jag åt inget annat den dagen. Det blev mackor hela dan, även om barnen så klart fick mat. ;)

I onsdags satte jag igång med nästa bak, en sirapslimpa, eller rättare sagt två. De blev klara förmiddagen därpå och jag säger bara mums! Det här kan definitivt bli en vana. Jag får komma ihåg att halvera recepten bara, för annars blir frysen överfull av bröd... Eller så får jag väl dela ut bröd till vänner och bekanta.

Nu är surdegen matad igen, jag undrar vad jag ska hitta på för spännande bröd härnäst?

Inga kommentarer: